Web Analytics Made Easy - Statcounter

با بهره‌برداری از خط مجموعه رام و فرمان خودروهای تارا و دنا اتوماتیک نیاز خودروسازی های داخلی برای تامین این قطع حیاتی رفع شد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از تیتریک، این روزها ارمغان بارقه های امید و خودباوری در کوچکترین استان کشور، تولید و خودکفایی شده است.

با بهره برداری از خط مجموعه رام و فرمان خودروهای تارا و دنا اتوماتیک نیاز خودروسازی های داخلی برای تامین این قطع حیاتی رفع شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
  مهدی خطیبی فعال عرصه خودروسازی به خبرنگار تیتریک، می گوید؛ سال قبل شاهد متوقف شدن برخی از خودروها در نمایندگی بودیم.   وی در ادامه افزود: خوشبختانه با جبران کمبود رام و تولید آن در داخل مشکل خودروسازی مرتفع و در این عرصه به خودکفایی رسیده ایم.   و اما زمانی که به توان نخبگان ایرانی اعتماد می شود چراغ های قرمز تحریم‌ها خاموش و چرغ های سبز داخلی  سازی روشن خواهد شد.     مدیرعامل شرکت صنایع ماشین ابزار در گفتگو با خبرنگار تیتریک، می گوید؛ قطعه مذکور محصولی کاملا استراتژیک و فوق ایمنی است.   علیرضا رجبی ادامه می دهد؛ پیش از این مجموعه رام خودرو از فرانسه وارد می شد اما توانستیم واردات این محصول را کاملا متوقف کنیم.   حسین مقیسه عضو هیات مدیره این شرکت به خبرنگار تیتریک، می گوید؛ رام جز مجموعه قطعاتی است که در شاسی خودرو استفاده می شود.   ۳۰ نیروی متخصص شرکت دانش بنیان تام یک سال و نیم کار تحقیقاتی کردند تا کشور را از واردات مجموعه رام خودرو بی نیاز کنند.   سلیمان گبرلو مجری طرح به خبرنگار تیتریک، می گوید؛ در داخل ایران تا کنون چنین تراژی را نتوانسته اند تولید کنند اما این خط راه اندازی شد.   وی ادامه داد: بخش قابل توجهی از قطعات مجموعه رام خودرو که تا کنون قابل تولید نبود جبران و روزانه ۳۰۰ قطعه تولید خواهد شد.     ظرفیت تولید این خط ۲۰ دستگاه در ساعت بوده و برای راه اندازی این خط بیش از ۷۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری شده است.   عمق داخلی سازی افزایش یافته و در هزینه های کاهش قیمت تمام شده تولید صرفه جویی شده است، همچنین توسعه صادرات هم پیش بینی شد.  
تغییر ترکیب تولید از خودروهای قدیمی به خودروهای مدرن مد نظر است و جوشکاری با دستگاه های پیشرفته خطای انسانی را به حداقل می‌رساند.  
تولید سالیانه ۱۰۰ هزار مجموعه رام و فرمان خودروهای تارا و دنا اتوماتیک علاوه بر اشتغال زایی برای ۳۰ نفر موجب صرفه جویی ارزی ۲ میلیون دلاری شد.   انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: مجموعه رام تارا و دنا رام خودرو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۹۶۸۵۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چه کسانی خودروهای وارداتی برقی را خواهند خرید؟

تین نیوز

قرار است امروز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ماه برای اولین بار خودروهای وارداتی برقی در سامانه یکپارچه عرضه شود، خودروهایی که بالاخره بعد از چالش ها و انتقادات فراوان به مرحله عرضه رسیده؛ اما سوالی که مطرح می شود این است که مشتری خودروهای وارداتی برقی چه کسانی هستند؟

به گزارش تین نیوز به نقل از اقتصادآنلاین، حدود یک سال از حضور عباس علی آبادی در راس وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت می گذرد و در این مدت عبارت خودرو برقی پرتکرارترین موضوع در صحبت های او بوده است. علی آبادی حتی با این اظهار نظر جنجالی که «ماشین بنده برقی است و خودم آن را ساختم و تمامی تکنولوژی ساخت موتور آن بومی است» نظرها را به خود جلب کرد.

وزیر صمت بر برقی سازی ناوگان حمل و نقل متمرکز شده و می گوید تا زمانی که موفق به تولید انبوه خودروی برقی شویم، برای این که مردم معطل نشوند، می توانیم خودرو برقی وارد کنیم.

او حتی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که آیا ممکن است واردات خودروهای نو و کارکرده و به واردات خودروهای برقی محدود شود نیز گفته است که اولویت ما واردات خودروهای برقی است و به دنبال ایجاد شرایط ساده و مناسب برای واردات این خودرو هستیم.

در راستای تسهیل واردات خودروهای برقی هم بود که تعرفه خودروهای برقی درصد پایینی تعیین شد، به طوری که تعرفه واردات خودروهای برقی با قیمت کمتر از ۲۰ هزار یورو صرفا یک درصد و خودروهای برقی ۲۰ تا ۳۰ هزار یورویی ۱۱ درصد است.

آخرین آمار واردات خودروهای برقی طبق گفته مهدی ضیغمی، مجری طرح واردات خودرو وزارت صمت ۵۵۰۰ دستگاه خودرو است.

بعد از صحبت های فراوان درباره خودروهای برقی قرار است در چند روز آینده اولین عرضه خودروهای وارداتی برقی انجام شود.

در همین زمینه مهدی ضیغمی، رییس سازمان توسعه تجارت به خبرنگار اقتصاد آنلاین گفت: عرضه انواع خودرو وارداتی اعم از خودروهای برقی و بنزینی روز یکشنبه هفته آینده آغاز می شود.

ضیغمی افزود: خودروهای برقی فعلا در سامانه عمومی عرضه خواهد شد و سپس در سامانه مخصوص خودروهای برقی عرضه خواهد شد.

وی در مورد این که چرا خودروهای برقی در سامانه ای جدا عرضه خواهد شد هم گفت: برای این که بتوان تبلیغات بیشتری درباره این خودروها انجام داد و مشخصات و ویژگی این خودروها را بیشتر و بهتر توضیح داد و در این زمینه فرهنگ سازی شود.

رییس سازمان توسعه تجارت همچنین از رایزنی با شورای رقابت برای تسهیل واردات و عرضه خودروهای برقی خبر داد و اعلام کرد: درخواست کرده ایم که برای خودروهای برقی بحث بلوکه کردن پول و داشتن پلاک فعال حذف شود که در حال بررسی است.

همچنین مهدی تقدسی، مدیر سامانه یکپارچه فروش خودرو در مورد این که آیا ثبت نام جدید برای خودروهای وارداتی انجام خواهد شد یا خیر، به خبرنگار اقتصادآنلاین گفت: در این دوره از عرضه خودروهای وارداتی ثبت نام جدید نخواهیم داشت و عرضه در روز یکشنبه مختص نفرات قبلی است.

تقدسی همچنین درباره تقاضا برای خودروهای برقی گفت: خودروهای برقی و بنزینی عرضه خواهد شد و ثبت نامی های قبلی می توانند انتخاب کنند.

بنابراین در حالی قرار است که روز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت برای اولین بار خودروهای برقی عرضه شود که خبری از ثبت نام جدید برای خودروهایی وارداتی در سامانه یکپارچه عرضه خودروهای وارداتی نیست و معلوم نیست که آیا ثبت نام کنندگان قبلی در سامانه علاقه ای به خرید خودرو برقی داشته باشند یا نه؛ چرا که اولین مرحله از ثبت نامی های سامانه که هنوز ۱۵ هزار نفر از آنها خودرو دریافت نکرده اند متعلق به اسفند ۱۴۰۱ است و در آن زمان نه علی آبادی وزیر صمت بود و نه صحبتی از واردات و عرضه خودروی برقی مطرح بود.

همین موضوع و همچنین انتقادهای بسیاری که راجع به برقی سازی خودرو توسط وزارت صمت در شرایطی که به اذعان کارشناسان زیرساخت های آن در کشور مهیا نیست، ابهاماتی را در مورد میزان تقاضای خودروهای وارداتی برقی در سامانه در روز یکشنبه ایجاد کرده است.

باید منتظر ماند و دید افرادی که هفته آینده مجاز به انتخاب خودروی وارداتی هستند کدام نوع خودروها را انتخاب خواهند کرد و چگونه از خودروی برقی که برای آن ثبت نام نکرده اند، استقبال خواهند کرد.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • کاهش ۱۰۰ میلیمتری بارش برف و باران در تهران/ لزوم صرفه‌جویی در مصرف آب
  • ‏افزایش ۲۰۰ میلیون دلاری دارایی‌های ارزی در فروردین
  • چه کسانی خودروهای وارداتی برقی را خواهند خرید؟
  • سکوت هشت‌ماهه سیاستگذار ارزی خودرو
  • تصادف خودروهای سواری پراید و تارا با ۵ مصدوم و ۲ فوتی
  • بلایی که یک ایرانی بر سر سوپر خودروی میلیون دلاری آورد! | فیلم
  • آمریکا پهپاد زیردریایی ساخت؛ این وسیله غول‌پیکر کف دریا می‌خوابد! | تصویر
  • کاهش ۵ درصدی ذخیره آب سد یامچی اردبیل
  • (تصویر) آمریکا پهپاد زیردریایی ساخت
  • هزینه ارزی حج تمتع ۱۴۰۳ چند دلار است؟